Antreprenor spiritual versus spirit antreprenorial
Ce este un antreprenor spiritual?
Ultimele studii științifice arată că realitatea pe care o percepem cu cele cinci simțuri este de fapt o hologramă. Ceea ce știința a descoperit în ultimii ani, coincide cu ceea ce multiple religii și înțelepți au transmis de sute și mii de ani. Suntem niște ființe spirituale cu experiențe umane. Suntem human beings, nu human doings. Aceste principii se transpun și în domeniul afacerilor.
La nivel mondial, există o preocupare tot mai intensă legată de antreprenoriatul spiritual – au început să apară cărți, să se organizeze conferințe și seminare pe această temă.
Antreprenorul spiritual este cel pentru care afacerea sa este parte din scopul/misiunea vieții sale, și o trăiește ca pe o totală expresie de sine.
Bineînțeles că mulți „antreprenori clasici” ar spune că își iubesc afacerile, însă măsura în care latura lor antreprenorială se află în echilibru cu partea lor spirituală este ceva subtil.
Antreprenorul spiritual este persoana care și-a acceptat și integrat natura spirituală în tot ce gândește, face sau are, și creează o afacere ale cărei produse, procese, relații și perspective îl reprezintă.
Caracteristicile antreprenorului spiritual, sau ghid practic pentru a deveni unul:
- Afacerea îl reprezintă și îi susține stilul de viață în echilibru, la nivel fizic, mental, emoțional și spiritual.
- Este „el însuși” în afacere (nu neapărat prin prezența fizică) – prin produs, procese, echipă.
- Acceptă și utilizează „Legea Atracției” și sincronicitățile aparent inexplicabile.
- Își ascultă instinctul (ghidarea internă).
- Creează multiple surse de venit (este sau își construiește independența financiară) și toate sunt în armonie cu natura sa.
- Afacerea lui susține și onorează viața în toate formele ei.
- Își folosește afacerea pentru a-și finanța activitățile caritabile prin care să facă lumea un loc mai bun.
- Își folosește abilitățile antreprenoriale pentru a organiza și derula proiecte pentru binele și evoluția societății.
În ultimii ani, putem observa accelerarea și extinderea preocupării oamenilor în privința dezvoltării personale și a autocunoașterii. Ceea ce duce în cele din urmă la conștientizarea că noi suntem mai mult decât un corp care are nevoi și o minte care se ocupă de acestea. Fiecare începe să înțeleagă că dincolo de aceste aspecte există ceva care ne asigură însăși existența. Ceva care energizează, animă, și în contextul căruia viața însăși se manifestă. Oamenii din întreaga lume s-au reconectat cu sufletul și spiritul lor, și acum încearcă să le facă loc în preocupările zilnice.
Ca o paralelă:
- Antreprenorul tradițional s-a axat pe a avea… cât mai multe și mai frumoase pentru „corpul” său. Din această derivă câteva comportamente de genul: scopul scuză mijloacele, profitul ca scop principal, etc.
- Antreprenorul social este axat pe a face… cât mai multe activități care să facă din lume un loc mai bun, investindu-și cunoașterea și „mintea” pentru a rezolva problemele societății.
- Antreprenorul spiritual este orientat spre a fi… cea mai înălțătoare expresie a spiritului, împlinindu-și misiunea pentru care a ales această existență.
David R. Hawkins, fiind întrebat „Ce să facem ca să schimbăm lumea?”, spunea „Vă rog să nu încercați să schimbați lumea, pentru că lumea pe care o vedeți nici măcar nu există”.
Antreprenorul spiritual a înțeles acest lucru și își asumă în primul rând să evolueze el/ea ca nivel de conștiință. Înțelegând ce este conștiința și cum evoluăm noi în cadrul ei, ne permite să conștientizăm că felul în care vedem lumea este pura reflectare a propriilor proiecții mentale, rezultate din setul de convingeri, percepții și valori pe care le avem în subconștientul și în ființa noastră.
Angajamentul serios față de propria evoluție ne oferă oportunitatea de a ne schimba „ochelarii” prin care vedem lumea și, odată cu evoluția noastră, are loc următorul fenomen: așa cum într-o mare, odată cu creșterea nivelului ei, se ridică toate vasele, la fel și când noi evoluăm, îi ridicăm și pe cei din jurul nostru. Fiind în fiecare zi mai buni, mai iubitori și mai armonioși, îi inspirăm pe cei din jur să ne urmeze exemplul.