URMATOARELE EVENIMENTE:
Cursul Sapare Profunda / Dig Deeper ThetaHealing® Bucuresti 22-23 iunie 2019     Curs Meditația Pentru Începători, București 29 iunie 2019     Cursul Anatomie Intuitiva, Bucuresti 02-18 aug. 2019

Dependenta de bine. De ce devin oamenii dependenti de ceva, orice?

Pentru ca, pentru o clipa, acel ceva le aduce o stare de eliberare dintr-o presiune interna sau externa, reala sau imaginara. Oamenii tanjesc dupa usurarea pe care le-o ofera obiectul adictiei lor si sunt dispusi sa faca orice pentru acea clipa dulce.

Gandeste-te la exuberanta pe care o ai dupa doua pahare de vin!. Unii se simt liberi sa danseze asa cum le vine din interior fara sa mai tina cont sau sa se uite la ce reactii au cei din jur fata de miscarile lor. Altii se simt liberi sa isi comunice gandurile si sentimentele (de bine sau de rau, dar o fac), declarandu-si iubirea sau aversiunea pe care o nutresc in secret. Uneori isi dau voie sa viseze, sa fabuleze – ar zice privitorii, sa isi imagineze un viitor mai bun in care se simt mai impliniti, facand ceea ce canta inima lor. Poetii, muzicienii, scriitorii sunt cuprinsi de febra inspiratiei si creatiile lor curg pe hartie neinfranate de frici sau angoase.

Sa luam alt exemplu, al celor dependenti de tehnologie, cum ar fi email-ul sau Facebook. Facebook ofera o cale acceptata social de fuga din viata reala. Cei ce isi petrec ore in sir cu degetele pe ecranul minuscul se simt liberi sa isi traiasca fantasmele prin vietile altora. Cu privirea si imaginatia calatoreste acolo unde au fost prietenii lui, se simte valorizat prin faptul ca o persoana care in viata reala nu i-ar acorda timp sau atentie i-a acceptat prietenia virtuala. Sau gaseste aliati pentru idei, proiecte, care cei din jurul lui i le neaga sau minimizeaza. Se simte unit cu lumea prin cele 5 like-uri primite pentru o distribuire a unei idei.

Sunt adictive gratificarea, libertarea si comuniunea primite prin acest instrument. Chiar daca ele sunt in cea mai mare masura rezultatele imaginatiei, nu conteaza.

Toti ne dorim sa fim fericiti, liberi, admirati si iubiti. Daca acestea costa 10 lei, cat o sticla de vin, sau timp alocat, calculul e simplu. Dependentele se creaza in timp, pentru ca e vorba de costul de oportunitate. Cat dureaza sa lucrezi, sa strangi bani si sa mergi in vacanta in Maldive, versus click-ul pe Facebook si iti imaginezi ca esti acolo.

Deoarece creierul nu face diferenta intre o actiune reala si una care este doar in mentalul tau, el produce aceleasi rezultate chimice, adica aceeasi emisie de hormoni si alti neurotransmitatori, ca si cum experienta chiar ar avea loc.

Aici apare insa efectul secundar al adictiilor.

Pretul platit este uneori insesizabil, ca o dobanda la un credit. Aparent mica, dar in timp se aduna mult. Warren Buffet spune ca „lanturile obisnuintelor sunt prea usoare pentru a fi simtite, pana cand devin prea grele pentru a fi rupte”.

Ce costuri are o dependenta?

Sa luam exemplul cu Facebook.

  • Lipsa unei conexiuni reale intre oameni. Prieteni care in realitate probabil nici nu te plac sau nu iti plac tie, cu care nu ai iesi la un suc/bere, cu alte cuvinte relatii false, imaginare.
  • Mai putin timp pentru lucruri care dezvolta si intretin relatii frumoase, pentru a produce creatii proprii, pentru auto-educare sau cursuri de dezvoltare a abilitatilor.

In loc sa fi prieten/a virtuala cu Warren Buffet poti alege sa studiezi, sa investesti in tine si in actiuni, sa evoluezi intelectual si financiar, incat sa ajungi „pe bune” sa stai la masa cu el (cat mai traieste) sau cu altii de talia lui.

In cazul alcoolului deja pretul platit este evident si degradarea umana incontestabila. La altele cere mai multa atentie sa le observi si sa le cuantifici, dar merita.

Doar cand vezi costul real al unei adictii poti deveni interesat sau chiar hotarat sa te debarasezi de ea. Pana cand ii simti doar placerile, este greu chiar sa crezi ca poate deveni sau este o dependenta.