URMATOARELE EVENIMENTE:
Curs de Baza ThetaHealing® ONLINE 27-29 Mai 2020     Cursul Anatomie Intuitiva Bucuresti 15-31 iulie 2020

Fii amabil, cu toata lumea, inclusiv cu tine.

Aceasta ar fi putut fi cea de-a unsprezecea porunca din povestea biblica.

Amabilitatea presupune o impletire a respectului cu o usoara si blanda dulceata. Respectul fata de altii si fata de tine insuti porneste de la a pretui ceea ce este intrinsec valoros in fiecare dintre noi. Cand ii adaugam si o doza de politete, presarata cu putina grija, atentie si drag, deja suntem cineva care creeaza o lume mai frumoasa.

In practica zilnica amabilitatea doamnei de la casa de marcat din super market, sau lipsa acesteia, face o diferenta in experienta a sute de oameni. Unele persoane doar isi fac treaba executand mecanic rolul pe care si l-au asumat. Sunt mici robotei, captivati de propriile ganduri, care butoneaza masinarii sau poarta conversatii in timp ce mintea lor este in cu totul alt loc. Pe de alta parte, o persoana prezenta la ceea ce lucreaza si la tine, zambitoare si sincer interesata sa iti faca ziua mai frumoasa, este ca o briza senina de vara. Amandoua isi fac treaba, dar in una din interactiuni pleci cum ai venit, in cealalta te umpli de voie buna si poate chiar mai mult.

A fi amabil este lipsit de efort, este starea naturala a fiintei noastre atunci cand ne raportam la ceilalti ca la prieteni, nu ca la niste obiecte plimbatoare, care mai au si pretentii de la noi. Schimbarea in relatii poate porni de la ceilalti sau de la noi. Doar ca puterea autentica vine din asumarea responsabilitatii si atunci cand aleg sa fiu eu sursa starii de bine, a mea si a celorlalti, imi dau seama ca sunt intr-adevar stapanul vietii mele. Imi este usor sa nu mai dau vina pe altii pentru cum ma simt, si chiar mai mult, realizez ce capacitate de transformare exista in mine, de a face clipa prezenta agreabila indiferent de ce se intampla in jurul meu.

Aceasta practica are doua componente: a fi amabil cu cei din jur si a fi amabil cu tine.

Pentru unii prima componenta este deja naturala, insa au tendinta sa fie foarte asprii si duri judecatori cu ei insisi. Nu merge! In primul rand e necesar sa invatam sa fim blanzi cu noi. Aceasta implica sa „inmuiem” putin constiinta.

Arhetipul judecatorului, din pacate, exista in fiecare dintre noi. Acest judecator interior este cel care imparte gandurile, vorbele si faptele noastre in bune si rele, decretandu-ne vinovati sau nevinovati in fiecare situatie. Atata timp cat judecatorul este puternic si hiper-activ nu poate exista evolutie si creativitate. Orice expresie de sine presupune o doza de inovare, de spargere a barierelor pre-existenta si ca atare de provocare a status-quo-ului. Dat fiind ca am fost crescuti in ideea de a fi cuminti si a respecta regulile, orice tentativa de a iesi din tipar ne asteptam sa fie sanctionata de societate, familie, prieteni, sau chiar noi insine.

Practicarea amabilitatii fata de noi insine ne ajuta sa il domolim pe judecator, sa trecem mai usor prin viata. Critica de sine si auto-invalidarea ne sleiesc de puteri si pierdem energie si vitalitate. Cand insa avem o parere blanda si buna fata de noi suntem mai echilibrati emotional si prin urmare mult mai agreabili pentru cei din jur.

Cum arata lipsa amabilitatii fata de altii:

 • Avem ganduri negative sau nu ne pasa de ei;
 • Le vorbim nepotrivit sau cu indiferenta; ii criticam sau barfim
 • Refuzam sa ii ajutam chiar si cand am putea sa o facem
 • Mintim, evitam sa ne asumam responsabilitatea pentru propriile erori

Cum arata lipsa amabilitatii fata de sine:

 • Gandesc despre mine urat: „Ce prost am fost”; „sunt incapabil/a”; „ sunt urat/a”; „sunt cea mai rea fiinta din lume”
 • Ma apostrofez verbal si ma auto-ironizez sub pretext poate chiar de gluma: „Ce bou am fost”; „Ce tampita sunt” …
 • Ma autoinvinovatesc pentru greseli din trecut, fara sa iau actiuni corective; chiar și pentru lucruri care nu mai pot sa le mai indrept; ma pedepsesc emotional pentru greseli vechi, demult corectate sau expirate.
 • Ma pedepsesc prin obiceiuri detrimentale corpului: supra-alimentare, fumat, droguri, alcool.

Cum corectam lipsa amabilitatii atunci cand o constientizam:

 • Fata de altii:
  • in gand ii trimitem o urare frumoasa: „Sa iti fie bine azi”; „Sa fii fericit/a”; „Multi ingerasi cu tine”
  • ne cerem scuze si oferim solutii si actiuni corective, cand e cazul
  • seara putem chiar sa meditam sau sa facem o mica rugaciune ca toate persoanele cu care am interactionat in aceea zi intr-un fel lipsit de amabilitate, sa primeasca lumina si armonie,
 • Fata de noi insine:
  • Ne iertam pentru erorile din trecut si le lasam acolo unde le este locul (in trecut); refuzam sa mai intretinem ganduri despre evenimente pe care nu le mai putem schimba
  • Suntem atenti la conversatiile din mintea noastra iar cand ne suprindem lipsiti de amabilitate fata de noi insine facem, intentional, un inventat moral al lucrurilor frumoase pe care le avem in noi (calitati, talente) pana cand schimbam emotia interioara
  • Cand avem dubii despre ce gandim, zicem sau facem, ne punem inainte intrebarea: Este pentru binele meu suprem?

A fi amabil tot timpul este mai greu de facut decat pare la prima vedere. Cere prezenta si statornicie in emotii. E usor sa fii amabil cand esti fericit, dar daca ceva te reactiveaza? Acolo intervine antrenamentul, disciplina si iubirea.