fbpx
Meniu English language
Despre Tine Scris de Andrea Filip

Depresia și Anxietatea – Află de care suferi și cum le poți vindeca?

De câțiva ani, depresia și anxietatea au luat amploare. Cel mai probabil, experiența pandemiei i-a determinat pe mulți să treacă prin anxietate sau depresie și să recunoască aceste stări. Au fost mulți oameni care au apelat la ajutor de specialitate, fie terapeut, coach sau psihoterapeut. Nu este ușor să fii bombardat peste tot de știri înspăimântătoare despre câți oameni au murit, câți sunt internați la ATI sau că nu mai sunt paturi în spitale pentru internări.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia şi anxietatea au crescut cu 25% doar în primul an al pandemiei de coronavirus. Televiziunile și canalele de social media ne-au ținut la curent cu aceste vești dramatice venite nu doar din România, ci din întreaga lume. Cumva, nu mai aveam cale de scăpare. Peste tot se vorbea despre această pandemie. Mai mult, interzicerea ieșitului afară, în natură sau vizitatul oamenilor dragi, prietenilor, familiei aducea un plus negativ în starea noastră de echilibru mental și sufletesc.

Primesc des pe canalul meu de YouTube, următoarele întrebări: ,,Mă simt atât de anxios/ă atunci când văd atâtea știri negative, cum să îmi trăiesc viața altfel?’’ sau  ,,Mă bagă în depresie jobul acesta, nu mai suport, ce să fac?’’.

Ceea ce trăiam și ne afecta este posibil să fi fost și reflexia a ceea ce noi deja conțineam în interiorul nostru. Cu toții am experimentat stări depresive sau stări anxioase. Însă este o mare diferență între a trăi pentru câteva momente aspecte din aceste situații și altceva este să treacă zile sau luni la rând în care să fii cu adevărat anxios sau depresiv. Deci dacă deja ai experimentat dinainte o stare de anxietate sau depresie, stările de criză nu fac altceva decât să amplifice ceea ce tu știai deja cum se simte.

📑 Haide să vedem care sunt caracteristicile fiecăreia și ce le diferențiază.

Ce este anxietatea? 

Conform lui Janet Pierre, care a fost un psiholog, medic, filozof și psihoterapeut francez de pionierat în domeniul disocierii și al memoriei traumatice, anxietatea este definită ca o teamă lipsită de obiect, care se manifestă prin disfuncții comportamentale, modificări vegetative și neliniște psihomotorie. Anxietatea deformează felul în care viitorul este prevăzut în prezent, presimțindu-l ca fiind ostil. Un anumit nivel de teamă, anxietate și instinct de fugă sunt mecanisme normale în fața unei situații cu grad de dificultate sporit sau noi, dar ele sunt considerate patologice când împiedică funcționarea unei vieți obișnuite și devin cvasi-permanente.

Caracteristicile anxietății:

Ce este depresia?

Depresia este cel mai frecvent fenomen psihopatologic și se manifestă ca o cădere a dispoziției de bază, însoțită de trăiri neplăcute, percepute ca amenințătoare sau triste. În sindromul depresiv se manifestă o lentoare psihomotorie, încetinire a gândirii, dispoziție depresivă, deconectarea emoțională, neliniște și golire interioară, câmp perceptiv nebulos, cenușiu.

Caracteristicile depresiei:

Așadar, anxietatea și depresia sunt tipuri de tulburări de dispoziție. Depresia provoacă sentimente de tristețe, deznădejde și energie redusă. Anxietatea creează sentimente de nervozitate, îngrijorare sau teamă. Deși cele două afecțiuni sunt diferite, le poți avea pe amândouă în același timp. Agitația și neliniștea pot fi simptome atât ale depresiei, cât și ale anxietății. Deci nu este deloc ciudat ca cineva să sufere de ambele în același timp. Aproximativ 60% dintre persoanele cu anxietate au și simptome de depresie și invers.

Stresul și traumele din primii ani de viață pot declanșa atât depresia, cât și anxietatea. Dacă cineva suferă de anxietate, este posibil să aibă un risc mai mare spre depresie.

Pentru a vedea că nu ești singur iată aici mai multe celebrității au suferit sau suferă de depresie:

Kirsten Dunst – Actrița a dezvăluit că, pe când avea 20 de ani, a intrat într-un centru de dezintoxicare pentru a fi ajutată în cazul depresiei. Dunst spune că s-a luptat cu această afecțiune ani de zile și și-a dat seama că își înăbușea multă furie.

Katy Perry – Vedeta pop și-a împărtășit luptele cu depresia în timpul unei transmisiuni live pe YouTube. Perry a spus că s-a deschis pentru că a vrut ca fanii ei să vadă adevărata ei personalitate. „Dacă oamenii pot vedea că sunt la fel ca ei, pot visa la fel de mult.”

Lady Gaga – Actrița, cântăreața și compozitoarea spune că s-a confruntat toată viața cu depresia și anxietatea. Gaga nu se rușinează să recunoască faptul că ia medicamente pentru depresie. Într-un interviu acordat revistei Billboard, ea a spus că este importantă pentru oameni să vorbească despre sănătatea lor mintală. „Dacă ne împărtășim poveștile și rămânem împreună, suntem mai puternici”.

Michael Phelps – Înotătorul care a cucerit 28 de medalii olimpice a declarat că prima sa „criză de depresie” a avut loc în 2004, dar cel mai rău moment a fost după Jocurile din 2012, potrivit CNN. Phelps a spus că a stat singur în dormitorul său timp de 3 până la 5 zile „fără să vrea să fie în viață” și a știut că are nevoie de ajutor. După ce a căutat tratament și a început să vorbească despre sentimentele sale, a spus că „viața a devenit ușoară”. Acum înțelege că „este în regulă să nu fii bine”.

Jim Carrey – Omul din spatele unora dintre cele mai nebunești personaje de pe ecran, de la Grinch la Ace Ventura, spune că a avut câteva zile negre. Este deschis în legătură cu faptul că ia antidepresive și duce o viață foarte curată și spirituală. „Rar beau cafea”, a declarat actorul pentru 60 Minutes. „Sunt foarte serios în ceea ce privește lipsa alcoolului și a drogurilor. Viața este prea frumoasă”.

Iată cum depresia și anxietatea nu iartă pe nimeni, nici măcar pe vedetele de la Hollywood. 😓

În fond, depresia și anxietatea apar în mare măsură datorită unei presiuni interne generată de energiile negative acumulate în decursul timpului. Prin mecanismele psihologice ale reprimării, refulării, negării și proiecției fiecare persoană cumulează un bagaj emoțional care se stochează pe structurile noastre fizice și psihice. În timp, dacă acestea nu sunt eliberate, generează stări de stres, nervozitate, furie, dureri fizice și chiar boli. Există o întreagă literatură de specialitate care tratează cauzele psihosomatice ale bolilor.

Acumularea emoțională din viața adultă, bagajul preluat din copilărie cât și predispozițiile genetice dau măsura în care oamenii experimentează diferite nivele de anxietate și depresie. Acestea ne colorează experiența vieții, calitatea relațiilor și capacitatea de a experimenta bucurie.

Mecanismele clasice de “evadare” la care recurg majoritatea oamenilor pentru a trece de anxietate sau o stare depresivă, cum ar fi: social media, mâncatul ocupațional, un pahar de vin, filmele, cumpărăturile impulsive sau călătoriile joacă doar rolul de anestezic temporar fără a reduce cu adevărat din bagajul emoțional latent, care pentru e fi eliberat trebuie să fie conștientizat și asumat. Practicarea exclusivă a negării propriilor emoții dăunează grav sănătății! 😉

Sunt două soluții pe care le-am descoperit în decursul cariere mele, de peste 20 de ani, care au o eficiență sporită în lucrul cu depresia și anxietatea: ThetaHealing® și Metoda Sedona®.

În ThetaHealing® lucrăm la schimbarea convingerilor limitative din subconștient și instalarea de noi sentimente. Metoda Sedona® este o tehnică foarte puternică de eliberare emoțională și de dizolvare a blocajelor inconștiente. Ambele metode sunt instrumente cu mare potențial de vindecare a depresiei și a anxietății, pe care am ales să le predau sub formă de cursuri, având deja mii de absolvenți în România în ultimii zece ani.

Te aștept și pe tine să faci pace cu grijile excesive, fricile, panica, tristețea, lipsa poftei de viață și să trăiești o nouă realitate posibilă. Următoarele cursuri și evenimente le găsești accesând https://andreafilip.com/participa/

 

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și altora!

Să păstrăm legătura!

Pentru alte informații și resurse pe care le simt valoroase și care îmi doresc să îți bucure mintea, inima și sufletul, te invit să te abonezi la newsletter. 💌

Te-ar putea interesa și

Viziunea - Tabloul Vietii
Despre Tine Scris de Andrea Filip

Viziunea. Tabloul Vieții

Cred că fiecare dintre noi s-a născut cu un scop. Cred și că parte din scop este să avem libertate de alegere și de acțiune, prin care ne facem experiența mai colorată, evoluăm și creăm.Visurcitește mai mult