fbpx
Meniu English language
Despre Tine Scris de Andrea Filip

„Letting Go” pe emoția de RUȘINE

Experienţele din copilărie, cum sunt de exemplu neglijarea ori abuzurile fizice, emoţionale şi sexuale conduc la ruşine şi marchează personalitatea pe viaţă, exceptând cazul în care sunt rezolvate ulterior „. – Dr. David R. Hawkins.

Am pus mai sus un citat de-al lui Hawkins, cel care a creat Scala Conștiinței. Pe primul nivel și cel mai de jos, stă rușinea calibrată la nivelul 20.

Conform lui Dr. David R. Hawkins, rușinea este o emoție negativă care poate avea un impact destul de mare asupra stăriilor noastre.

El crede că rușinea este legată de sentimente de neputință și inferioritate și poate duce la auto-sabotaj si auto-criticare.

🔖 În cartea sa „Letting Go” – Calea Renunțării, David Hawkins discută despre cum putem elibera rușinea prin practici de eliberare emoțională și prin acceptare de sine.

Iată câțiva pași simpli pe care îi poți urma pentru a practica metoda „Letting Go”:

1. Recunoaște emoția negativă – Identifică emoția negativă pe care dorești să o eliberezi. Poate fi vorba de furie, frică, anxietate, tristețe, rușine sau orice altă emoție negativă.

2.  Acceptă emoția – În loc să încerci să te luptați cu emoția sau să o ignori, accept-o așa cum este. Permite-ți să simți emoția în întregime, fără să o judeci sau să te critici pentru ea.

3. Obiectivează emoția – Observă emoția de la distanță, ca și cum ai fi un observator neutru. Încearcă să vezi emoția ca fiind separată de tine, în loc să te identifici cu ea.

4. Întreabă-te de ce vrei să păstrezi emoția respectivă – Întreabă-te ce este valoros sau important în acea emoție și ce dorești să păstrezi din ea. Acest lucru te poate ajuta să te concentrezi asupra valorii pozitive a emoției, în loc să te concentrezi doar asupra aspectelor negative.

5. Eliberează emoția – Lăsă emoția să plece. Acceptă că emoția a fost utilă în trecut, dar acum este timpul să o eliberezi. Încearcă să o lăși să plece fără a o judeca sau a te critica pentru ea.

Dr. David R. Hawkins mai spune că rușinea se caracterizează prin umilință, zugrăvită prin expresia ,,a lăsa capul în jos’’. După cum a stabilit Freud, ruşinea produce nevroze. Ea este distructivă pentru sănătatea emoţională şi psihologică şi, ca o consecinţă a stimei scăzute de sine, predispune la dezvoltarea afecţiunilor psihice.

O persoană a cărei personalitate are la bază ruşinea este timidă, retrasă şi introvertită. Unii indivizi marcaţi de ruşine îşi compensează acest neajuns prin perfecţionism şi rigiditate, devenind încrâncenaţi şi intoleranţi, mai spune Hawkins în cartea sa ,,Putere vs Forță”.

Așadar, indiferent prin ce emoții trecem, important este că ne putem elibera de ele. Tehnica ,”Letting Go” pe care am împărtășit-o cu tine mai devreme poate fi o unealtă folositoare.

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și altora!

Să păstrăm legătura!

Pentru alte informații și resurse pe care le simt valoroase și care îmi doresc să îți bucure mintea, inima și sufletul, te invit să te abonezi la newsletter. 💌

Te-ar putea interesa și

Subiective VS Obiective
Despre Tine Scris de Andrea Filip

Subiective versus Obiective

Planificarea, atât în companii, cât și în viața personală, pornește de la ideea stabilirii unor OBIECTIVE care trebuie atinse. Acestea sunt măsura performanței și idealurile care inspiră la accitește mai mult