fbpx
Meniu English language
Despre Tine Scris de Andrea Filip

„Letting Go” pe emoÈ›ia de RUȘINE

Experienţele din copilărie, cum sunt de exemplu neglijarea ori abuzurile fizice, emoţionale şi sexuale conduc la ruşine şi marchează personalitatea pe viaţă, exceptând cazul în care sunt rezolvate ulterior „. – Dr. David R. Hawkins.

Am pus mai sus un citat de-al lui Hawkins, cel care a creat Scala Conștiinței. Pe primul nivel și cel mai de jos, stă rușinea calibrată la nivelul 20.

Conform lui Dr. David R. Hawkins, rușinea este o emoție negativă care poate avea un impact destul de mare asupra stăriilor noastre.

El crede că rușinea este legată de sentimente de neputință și inferioritate și poate duce la auto-sabotaj si auto-criticare.

🔖 ÃŽn cartea sa „Letting Go” – Calea Renunțării, David Hawkins discută despre cum putem elibera ruÈ™inea prin practici de eliberare emoÈ›ională È™i prin acceptare de sine.

Iată câțiva paÈ™i simpli pe care îi poÈ›i urma pentru a practica metoda „Letting Go”:

1. RecunoaÈ™te emoÈ›ia negativă – Identifică emoÈ›ia negativă pe care doreÈ™ti să o eliberezi. Poate fi vorba de furie, frică, anxietate, tristeÈ›e, ruÈ™ine sau orice altă emoÈ›ie negativă.

2.  Acceptă emoÈ›ia – ÃŽn loc să încerci să te luptaÈ›i cu emoÈ›ia sau să o ignori, accept-o aÈ™a cum este. Permite-È›i să simÈ›i emoÈ›ia în întregime, fără să o judeci sau să te critici pentru ea.

3. Obiectivează emoÈ›ia – Observă emoÈ›ia de la distanță, ca È™i cum ai fi un observator neutru. ÃŽncearcă să vezi emoÈ›ia ca fiind separată de tine, în loc să te identifici cu ea.

4. ÃŽntreabă-te de ce vrei să păstrezi emoÈ›ia respectivă – ÃŽntreabă-te ce este valoros sau important în acea emoÈ›ie È™i ce doreÈ™ti să păstrezi din ea. Acest lucru te poate ajuta să te concentrezi asupra valorii pozitive a emoÈ›iei, în loc să te concentrezi doar asupra aspectelor negative.

5. Eliberează emoÈ›ia – Lăsă emoÈ›ia să plece. Acceptă că emoÈ›ia a fost utilă în trecut, dar acum este timpul să o eliberezi. ÃŽncearcă să o lăși să plece fără a o judeca sau a te critica pentru ea.

Dr. David R. Hawkins mai spune că rușinea se caracterizează prin umilință, zugrăvită prin expresia ,,a lăsa capul în jos’’. După cum a stabilit Freud, ruşinea produce nevroze. Ea este distructivă pentru sănătatea emoţională şi psihologică şi, ca o consecinţă a stimei scăzute de sine, predispune la dezvoltarea afecţiunilor psihice.

O persoană a cărei personalitate are la bază ruşinea este timidă, retrasă şi introvertită. Unii indivizi marcaţi de ruşine îşi compensează acest neajuns prin perfecţionism şi rigiditate, devenind încrâncenaţi şi intoleranţi, mai spune Hawkins în cartea sa ,,Putere vs Forță”.

AÈ™adar, indiferent prin ce emoÈ›ii trecem, important este că ne putem elibera de ele. Tehnica ,”Letting Go” pe care am împărtășit-o cu tine mai devreme poate fi o unealtă folositoare.

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și altora!

Să păstrăm legătura!

Pentru alte informații și resurse pe care le simt valoroase și care îmi doresc să îți bucure mintea, inima și sufletul, te invit să te abonezi la newsletter. 💌

Te-ar putea interesa și

Subiective VS Obiective
Despre Tine Scris de Andrea Filip

Subiective versus Obiective

Planificarea, atât în companii, cât È™i în viaÈ›a personală, porneÈ™te de la ideea stabilirii unor OBIECTIVE care trebuie atinse. Acestea sunt măsura performanÈ›ei È™i idealurile care inspiră la acÈciteÈ™te mai mult