Meniu English language
Practici pentru un an de succes exceptional
Despre Tine Scris de Andrea Filip

7 practici pentru un an de succes excepțional

Timp de mai mulţi ani, după modelul lui Jinny S. Ditzler, din cartea „ Cel mai bun an”, mi-am propus obiective pentru următoarele 365 de zile. Apoi, de la an la an am constatat o creştere a procentului de împlinire a lor. După 5 ani am ajuns la un procent de peste 85%, şi mă întrebăm ce a făcut să fiu tot mai de succes în raport cu planurile mele. Analizând atât ceea ce mi-am propus, atât acţiunile întreprinse, cât şi ce am obţinut, mi-a fost clar că un singur lucru a făcut diferenţa: autenticitatea.

🔖 În primii ani unele obiective erau despre ce îşi doreau alţii pentru mine, sau ce doream să demonstrez altora. Acestea cuprindeau intenţii financiare (venituri de o anumită sumă, un număr de clienţi, posesiuni şi investiţii). Cu timpul, obiectivele mele s-au rafinat, şi au ajuns să oglindească doar ceea ce îmi place şi prefer să experimentez. Mi-am devenit adevărată mie însămi, şi mi-am stabilit doar obiective care ţineau de aspecte dragi sufletului meu. Interesant a fost să observ că, odată cu rafinarea lor, a scăzut şi cantitatea de stres şi de lucru din ambiţie, și a crescut nivelul de creativitate şi spontaneitate.

Astfel,vă împărtăşesc câteva idei pentru un an de succes, dar acel gen de succes pe care îl simţi în inimă, mai curând decât în privirile admirative şi „oh!” – urile sau „uhh!”-urile celor din jur.

1. Stabileşte-ţi care sunt rolurile pe care vrei să le joci în următorul an. De exemplu: mamă, soţie, om de afaceri, părinte, călător, scriitor ș.a. Minim 5, optim între 8 şi 10. Dat fiind că suntem fiinţe complexe, este normal să ne uităm la toate aspectele vieţii.

2. Pentru fiecare rol în parte imaginează-ţi cum ţi-ar plăcea să te simţi. Ca femeie poate vrei să te simţi sexy şi admirată, ca mamă, relaxată şi iubitoare, iar ca femeie de afaceri, cu realizări şi creativă.

3. Gândeşte-te apoi că eşti cu un an în viitor şi te uiţi la anul ce a trecut. Ce rezultate măsurabile ţi-ar plăcea să-i poţi împărtăşi unei prietene la o cafea? Dă-ţi voie să stabileşti nişte cifre care să îţi arate cum ai jucat jocul. Ca fiica/fiu poţi să îţi propui să îţi suni părinţii de două ori pe săptămână şi să petreci o vacanţă la ei. Ca femeie poate ai fost la sala de sport de 2 ori pe săptămână şi la masaj de trei ori pe luna. Tu îţi stabileşti cifrele pentru fiecare rol în parte. E important ca acestea să te inspire, dar să nu fie copleşitoare, şi mai ales să îţi facă plăcere să le pui în practică.

4. Realizează apoi o listă cu 10 obiective pentru anul care urmează. Formulează-le pornind de la sentimentul dorit, include acţiunile şi cifrele pe care ţi le-ai stabilit. Scrie-le la formă trecută, ca şi cum s-ar fi împlinit deja. Exemplu: Sunt o femeie frumoasă şi relaxată, şi am avut un an în care am fost de două ori pe săptămână la sala de sport, şi de trei ori pe lună masaj.

5. Creează un mini tablou-colaj în care, alături de obiectivele formulate în cuvinte, să pui câte o poză relevantă pentru intenţia ta.

6. Îl poţi pune undeva la vedere, încât să îţi reamintească subtil intenţiile pentru anul curent.

7. Apoi, cel mai important: detaşează-te de ele!!! În pofida a ceea ce poate crezi, succesul nu vine din obsesia pentru obiective. Vine din stabilirea intenţiei, din acţiune, din prezenţă, care vine sub chipul unei reacţii naturale la oportunităţile prezentului, sub chipul creativității de moment şi al relaxării.

Nici un obiectiv pentru care munceşti din greu, suferi şi te stresezi, nu merită împlinit. Doar dintr-o postură mentală şi emoţională detaşată poţi fi cu toate capacităţile personale şi spirituale active. Dacă laşi stresul, fricile sau oboseala să te doboare, eficiența scade, creativitatea dispare, iar calitatea vieţii este serios afectată.

Detaşarea la care te invit este de fapt nonataşamentul. Acest lucru înseamnă să îţi pese în continuare de ceea ce îţi doreşți să creezi, dar să ştii că împlinirea rezultatelor este în final în mâinile universului/vieţii/divinităţii. Înseamnă să fii conştient că eşti cu adevărat doar parțial responsabil de final, pentru că la împlinirea oricărui lucru concură mii de factori care nu sunt sub controlul tău. Să joci jocurile cu pasiune, ca un fotbalist care dă ce e mai bun din el, dar ştie că scorul final depinde de toţi jucătorii. „Relaxează-te, fii prezent, şi distracţie plăcută în viaţă!”, sunt sfaturile specialistei în dezvoltare personală.

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și altora!

Să păstrăm legătura!

Pentru alte informații și resurse pe care le simt valoroase și care îmi doresc să îți bucure mintea, inima și sufletul, te invit să te abonezi la newsletter. 💌

Te-ar putea interesa și