Dezvoltarea multidisciplinară
70/20/10. În cartea „Google”, autorii recomandă ca orice companie să se axeze 70% pe produsele care aduc cele mai mari venituri, 20% pe produse cu potențial, și 10% pe idei nebunești, dar care pot face o diferență uriașă în lume dacă se dovedesc valide.
Aș muta aceste cifre în viața personală, și le-aș transpune în timp investit în dezvoltarea noastră personală, pornind de la intuiția că o asemenea abordare ne-ar transforma în exponenți semnificativi în orice industrie în care acționăm.
70% din timpul alocat formării și studiului să ne axăm pe domeniul nostru principal. 20% să alocăm formării complementare care, din punctul meu de vedere, dacă ești inginer, poate fi orice de natură economică, sau invers, dacă ești economist, poate fi update tehnologic, iar dacă funcționezi în orice alt domeniu – cercetare medicală, spiritualitate, agricultură sau brutărie –, îți recomand să-ți suplimentezi pregătirea cu informații economice.
Restul de 10% le-aș dedica explorării unor domenii care aparent nu au nicio legătură cu ceea ce fac profesional. Poate fi vorba despre artă (muzică, desen, grafică), pești exotici, sau hormonii la femeile însărcinate, în definitiv orice poate constitui un obiect de studiu.
Cred că, pentru a prospera material, oricine are nevoie să se educe în privința modului „modern” de a „face” și de a investi banii înțelept, oricât de mulți sau puțini face sau își dorește. Inteligența în orice alt domeniu nu garantează succesul economic, dar, dacă combinăm inteligența cu o pregătire economică, avem șanse foarte mari să atingem rezultatele dorite.
Dacă, pe de altă parte, ești un geniu economic, poți face bani, dar asta nu înseamnă neapărat că vei avea o contribuție semnificativă la viața oamenilor care te înconjoară. Folosind pârghia tehnologică, poți deveni mai eficient, și poate chiar vei reuși să îi înveți pe alții ceea ce știi.
Adăugând culoare intelectului tău prin informații despre domenii total irelevante celui în care profesezi, poți deveni foarte interesant și un companion de conversație căutat.
Prea des talentele creative se ofilesc pentru că stilul lor de viață nu corespunde potențialului lor, și nu le susține starea de bine fizică, și nici formarea continuă.
Pentru cei neinițiați în domeniu, recomand cărți simpluțe, dar relevante: „Mitul managerului” și „Mitul întreprinzătorului”, de Michael Gerber, „Arta vânzărilor”, de Zig Ziglar, „Cadranul banilor ”și „Ghidul investitorului”, de Robert Kijosaki.
Dacă ești deja „multidisciplinar”, asigură-te că ești într-un mediu profesional în care înflorești, iar ideile tale sunt ascultate și au sol fertil pentru a crește. Ar fi păcat să se aleagă praful de ceea ce izvorăște din creativitatea ta.
Spor la veselie și inovație, și să ne bucurăm cât mai curând de ceea ce ai adus lumii!