Meniu English language
Viziunea - Tabloul Vietii
Despre Tine Scris de Andrea Filip

Viziunea. Tabloul Vieții

Cred că fiecare dintre noi s-a născut cu un scop. Cred și că parte din scop este să avem libertate de alegere și de acțiune, prin care ne facem experiența mai colorată, evoluăm și creăm.

Evident, în viața cotidiană suntem influențați de trecutul nostru, însă mai puternic decât trecutul este viziunea pe care o avem pentru viitorul nostru.

Visurile noastre, aspirațiile, așteptările sunt cele care ne pot da aripi și ne sprijină să trecem cu mai mare ușurință peste orice provocare ne aduce prezentul. Când știi că peste o săptămână urmează să pleci într-o vacanță mult așteptată, parcă nici frustrările colegilor, nici ședința, nici clienții cu reclamații nu mai contează atât de mult. Îți este mult mai ușor să te detașezi de problemele zilnice când te conectezi și te aliniezi la un viitor care anticipează satisfacții și experiențe faine.

Pentru a avea un asemenea viitor, este necesar să îl creăm în primul rând în imaginația noastră – cât mai clar, cât mai vișceral.

Tot ce a apărut vreodată în această lume – scaunul pe care stai, mâncarea pe care o mănânci, cartea pe care o citești – a fost prima dată doar un gând în mintea unei persoane. Aceasta și-a imaginat câteodată chiar cu lux de amănunte ce dorește să creeze, ce valoare oferă creația sa, ce caracteristici
are. Eu vedeam această carte deja, coperta ei, culorile din interior, oamenii care o vor citi, care vor acționa și vor trăi vieți mai frumoase datorită ei. Chiar dacă nu știam concret cine ești, știam că exiști și vei citi aceste rânduri. Îmi oferea un sentiment de împlinire și fericire faptul că voi da mai departe din cunoașterea primită de la alții, care mi-a influențat pozitiv
viața.

Viitorul tău poate începe în mintea ta sau poate fi dictat de alții. Dacă preferi să îl creezi tu, dă-ți voie să visezi și să îți imaginezi viața perfectă, în care potențialul tău se manifestă, în care iubești și ești iubit, în care ți se întâmplă toate cele pe care sufletul și inima ta le dorește.

Apoi ia o foaie de hârtie sau notează într-un document pe calculator viziunea ta pentru următorii 20 de ani, pe următoarele domenii:

  1. Sănătate, stare a corpului și aspect fizic.
  2. Relații de familie, prieteni, căsătorie, copii.
  3. Prosperitate, abundență materială și financiară.
  4. Recunoaștere, faimă, reputație.
  5. Creativitate, hobby-uri, inovații, invenții.
  6. Călătorii, relaxare.
  7. Dezvoltare personală, mentori.
  8. Carieră, evoluție profesională.
  9. Valori, evoluție spirituală.

Iată cum să formulezi dorințele cât mai eficient:

  1. Formulează fiecare intenție ca și cum s-a împlinit deja.
    • „Am călătorit în șapte țări”, în loc de „Voi călători în șapte țări”.
    • „Sunt mama/tatăl a trei copii și am o căsătorie fericită”, în loc de „Mă voi căsători și voi avea trei copii”.

E important să le formulăm la trecut pentru că, în felul acesta, mintea subconștientă nu intră în polemică și nu ne atacă ideile. Când formulăm obiective la viitor, de genul „Voi face…”, mintea subconștientă, căreia nu-i plac schimbările și care acționează pe baza unor mecanisme clar stabilite, va sabota câteodată intențiile. Dacă, în schimb, îi spui că acestea s-au împlinit deja, atunci nu mai are pentru ce să intre în contradictoriu.

  1. Când este posibil, fii cât mai specific în cifre.
    • „Am economii de minimum 50.000 de euro și un venit lunar net de minimum 4.000 de euro”, în loc de „Am pus bani de-o parte și câștig lunar cât am nevoie”.
    • „Corpul meu este sănătos, frumos și fac sport de minimum trei ori pe săptămână, câte 30 de minute”, în loc de „Mă străduiesc să fiu sănătos”.
  1. Stabilește dorințele la un nivel care te inspiră, dar nu unul copleșitor, să te simți confortabil când te gândești la ele și fără să te streseze ideea de a le împlini. Dacă acum câștigi o mie de euro pe lună, poate îți pare rezonabil să câștigi lunar 4.000 de euro. Dar dacă ți-ai stabili ca obiectiv un venit de 30.000 de euro pe lună, poate nici măcar nu ai încerca să faci ceva în acest sens, pentru că cifra ți se pare copleșitoare ca să te apuci de treabă.
  1. Poți adăuga termene. Evident, termenul generic este peste 20 de ani, dar, pentru anumite dorințe, poți stabili o durată mai scurtă, cum ar fi: „Până la 30 de ani m-am căsătorit cu iubirea vieții mele și avem o relație echilibrată, plină de pasiune, în care creștem împreună”, „Până la x ani, mi-am început propria afacere, care are în prezent X angajați, o cifră de afaceri de minimum X pe an și un profit de minimum X% pe
    an” ș. a. Scrierea acestor termene este opțională, dar ele te pot sprijini să fii mai organizat.
  1. În cazul dorințelor care implică alte persoane, de exemplu câți copii vei avea, dacă ești deja într-o relație stabilă cu persoana cu care dorești să ai copii, poartă o discuție de aliniere, înainte de a stabili cifre. Este foarte important ca persoanele implicate într-un parteneriat, fie personal sau profesional, să fie aliniate în privința dorințelor, pentru a „trage” amândoi la căruță în același sens.

Vision board sau Tabloul viziunii

Se spune că o imagine valorează cât o mie de cuvinte. Probabil așa este, pentru că un desen sau o poză pot capta mult mai multe detalii decât punem noi în scris pe foaie. (2.1) De aceea îți recomand să creezi un Tablou care să cuprindă dorințele tale scrise, iar, la fiecare dintre ele, o imagine (cel puțin) care să o reprezinte.

De exemplu, dacă dorești să ai un doctorat în domeniul tău, poți adăuga o imagine a unei diplome de acel gen sau o carte de vizită pe care o vei folosi și care are scris pe ea dr. X Y. Dacă dorești o relație de căsătorie, pune poze cu cupluri fericite implicate în activități similare celor pe care dorești să
le împărtășești cu partenerul de viață: plimbându-se pe malul mării, călătorind cu avionul, jucându-se cu copiii, la o cină romantică ș. a. Pentru a manifesta casa dorită, adaugă poze cu detaliile preferate: stilul arhitectural, planul schițat, designul curții, stil de mobilier, cromatică ș. a.

Poți realiza tabloul pe calculator, poți decupa imagini din reviste și apoi să le lipești pe un carton sau îl poți desena chiar tu, dacă ai talent în acest sens. Acesta este tabloul următorilor tăi 20 de ani, cum vrei să arate?

După ce l-ai creat, pune-l undeva la vedere. Imaginile pe care le observi în mod constant intră în mintea ta subconștientă și încep să prindă viață independentă. Astfel, visurile tale se vor ancora profund în tine și vor începe să te „manipuleze” în direcția împlinirii lor. Este o condiționare pe care tu ți-o faci cu responsabilitate și în direcția pe care ți-o dorești. Se știe că este eficientă această metodă în domeniul marketingului. De ce crezi că există atâtea panouri publicitare pe marginea drumurilor, în stațiile de autobuz, în lifturi? Pentru că ele creează o programare a minții tale subconștiente, îți introduc mesaje și dorințe și apoi acționezi ca teleghidat să „încerci noua ciocolată…”, „să te simți frumoasă cu noul șampon…”, „să alegi înțelept cumpărând de la…”.

Cum ar fi să te folosești de un mecanism automat al minții, dar, de data aceasta, chiar pentru binele tău?

După ce l-ai finalizat, așază-l undeva unde poți să-l observi zilnic, de preferat într-un loc în care te simți bine: în dormitor (unde îl poți admira dimineața și seara când ești mai relaxat), în camera copiilor (unde e, de obicei, veselie și creativitate), în atelierul de lucru (dacă ești artist și lucrezi singur).

Acest Tablou este al tău sau al tău împreună cu partenerul de viață și este de preferat să nu fie vizibil altor persoane. Poți să-l arăți celor care simți că îți vor încuraja visurile, însă ferește-l de opiniile și părerile celor care îl vor evalua din perspectiva dorințelor și capacității lor de împlinire. Posibilele
critici sau îndoieli nu ar face altceva decât să sădească temeri și rețineri în mintea ta, iar tu nu vrei așa ceva.

Odată creat acest tablou, observă magia în acțiune. Lasăte surprins de mecanismele subtile și creative ale Universului prin care ele se vor manifesta în existența ta.

Să facem un rezumat al ideilor de mai sus:

  1. Adaugă poze relevante ca emoție, caracteristici și situație.
  2. Așază tabloul la vedere.
  3. E important să-l arăți doar persoanelor care te vor
    încuraja și aprecia.

Orice companie care se respectă are o viziune. Microsoft își dorea să existe un calculator pe fiecare birou, iar acum viziunea lor este realitate. Martin Luther King a avut un vis care acum este realitate. Nu e necesar să ai astfel de visuri mărețe, dar este relevant să visezi. Visurile te încarcă cu un plus de energie, entuziasm și îți dau o direcție. Întotdeauna poți să-ți schimbi
intențiile, dar este util să știi unde mergi.

După ce ai creat acest tablou, urmează alți pași: vizualizarea, acțiunea inspirată, comunicări pentru rezultate, formarea parteneriatelor, alinierea, recunoștința ș. a. Ele sunt descrise în capitolele aferente. Doar pentru că avem un vis nu înseamnă că el va deveni garantat realitate.

Practica 2 | Cap. JOCUL VIEȚII – Extras din cartea Regăsește-ți Strălucirea

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și altora!

Să păstrăm legătura!

Pentru alte informații și resurse pe care le simt valoroase și care îmi doresc să îți bucure mintea, inima și sufletul, te invit să te abonezi la newsletter. 💌

Te-ar putea interesa și

Ce pozitie ocupi in joc
Despre Tine Scris de Andrea Filip

Ce poziție ocupi în joc?

Fiecare aspect al vieții este un joc și, ca orice joc, are reguli, principii, jucători, norme, limite și posibilități. Dacă vrei să câștigi jocul, trebuie să știi care este măsura…citește mai mult