Meniu English language
Performanta sau implinire
Despre Tine Scris de Andrea Filip

Performanță sau împlinire?

Toți ne dorim să fim performanți în ariile vieții noastre ( bani, carieră, familie, sănătate ) dar nu mulți suntem conștienți că ele sunt legate direct de evoluția noastră spirituală.

Acestei evoluții, până la un punct, i se spune dezvoltare personală. Aceasta pentru că, până la un anumit moment al înțelegerii lumii și vieții, ne percepem și îi percepem pe ceilalți ca pe „persoane” = indivizi care au un corp și gândesc, iar în urma procesului decizional acționează.

Pe măsură ce ne dedicăm evoluției noastre personale, începem să ne întrebăm dacă tot ce suntem noi este un „sac de carne” cu puțină minte, sau suntem ceva mai mult. Evident că atunci când ai facturi de plătit și copii de crescut nu prea ai timp de asemenea introspecții, de aceea ele apar pe câmpul fertil al unei persoane dedicate creșterii, și care își alocă timp unei asemenea intenții.

Odată începută căutarea răspunsurilor la întrebarea „Ce sunt și de ce fac ceea ce fac?”, nu mai este loc de întoarcere. Este ca și cum poarta ignoranței s-ar închide în urmă noastră, motiv pentru care nu mai putem să mergem decât înainte. Călătoria este cel puțin interesantă… fără să fie lipsită de provocări.

Ce ne poate ajuta să creștem într-un an cât alții în 10? Identificarea unor scrieri sau maeștri foarte înțelepți care să ne arate lumea din perspectiva înțelegerii lor. Sunt mulți care „se dau deștepți”, și poate și sunt, dar noi nu avem nevoie de deștepți, ci de înțelepți. Înțelepții sunt cei care au învățat despre ceva, au și aplicat ceea ce au învățat în viața lor, au practicat alegerile în ceea ce privește acel aspect și, din experimentarea consecințelor deciziilor luate, au înțeles și interiorizat concluziile.

De exemplu, cineva deștept ne poate povesti despre generozitate, ne poate da exemple de oameni generoși care au schimbat lumea, și poate chiar și oferă din când în când  lucruri sau bunuri societății. În schimb un înțelept va aplica generozitatea, va oferi fără să aștepte ceva în schimb, va simți cum este să dăruiești, va compara momentele în care i se cer bani de către un cerșetor cu felul în care se simte când oferă versus când nu oferă, apoi poate își va rafina intuiția în a vedea cine chiar are nevoie în mod real și cine nu, sau va alege să transcende judecățile și să ofere necondiționat, pornind de la principiul „cine sunt eu să judec?”, sau va crea un sistem prin care să ajute și mai mult. Înțelepciunea vine din experiență, simțire, contemplare, interiorizare.

Legătura între cele de mai sus este relevantă pentru titlul articolului, deoarece cei deștepți pot obține performanță, în timp ce înțelepții pot ajunge la împlinire.

Mergând la cursuri sau citind poți deveni mai deștept, dar înțelept… devii doar practicând, meditând asupra impactului deciziilor luate, evaluând consecințele acestora asupra mediului, și făcând corecțiile necesare acolo unde identifici erori în percepție. Una peste alta, înțelepțirea durează! Dar merită, pentru că aduce profunzime ființei tale. Cine ești tu se transformă în procesul de călire numit Viață.

Călătorie plăcută! 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și altora!

Să păstrăm legătura!

Pentru alte informații și resurse pe care le simt valoroase și care îmi doresc să îți bucure mintea, inima și sufletul, te invit să te abonezi la newsletter. 💌

Te-ar putea interesa și